Foder, tilskudsfoder og vitaminer

Katte er skabt til at fange og dræbe deres bytte og befinder sig øverst i dyrenes fødekæde. Katte er naturlige kødædere og et af de få dyr, som spiser meget få grønsager eller planter. Uden de næringsstoffer, som findes i kød, ville de blive meget syge og muligvis dø.

Katte nipper til maden

For mange år siden hørte vores huskat hjemme i ørkenen. Dens naturlige bytte var små gnavere og krybdyr, som lige var nok til en snack. Katten spiste lidt og ofte og skulle derfor have op til 16 små måltider om dagen for at få tilstrækkeligt med energi og næringsstoffer. Så med tiden har katten udviklet sin karakteristiske måde at spise på, hvor den nipper til maden.
De små, naturlige snacks betyder, at kattens krop har tilpasset sig til at fungere bedst, når den får mange, små måltider om dagen, som giver en mere eller mindre løbende tilførsel af energi og næringsstoffer. Hvis du plejer at lade mad stå fremme til din kat, har du sikkert lagt mærke til, hvordan den kun spiser i et par minutter ad gangen og går tilbage til madskålen flere gange i løbet af dagen. Derfor skal katte helst have mad stående hele dagen eller få tilbudt flere forskellige mså måltider om dagen.

Det er vigtigt at man fodrer efter den individuelle kats behov. Ældre katte øget risiko for at udvikle helbredsmæssige problemer som nyresygdomme, så det er vigtigt, at kosten indeholder en kontrolleret mængde mineraler. På grund af deres roligere livsstil har de også brug for færre kalorier per dag. Det samme gælder neutraliserede katte. Specielt kastrerede hankatte har brug for et foder med en lav PH-værdi, samt et lavt magnesium indhold for at undgå urinvejssten. En del neutraliserede katte har et lavere aktivitetsniveau end fertile og har derfor tendens til at tage på. Derfor er det en god idé at finde et foder med et lavere fedtindhold.

Vælg et foder med et højt proteinindhold! 

Kattes største energikilde kommer fra protein. Udover at katte bruger protein til at omdanne det til energi, så bruger de også protein til at reparere og vedligeholde vitale organer og muskler. Proteiners byggesten er aminosyrer. De findes både i kød og planter. Selvom katte kan bruge mange aminosyrer fra planter, findes de aminosyrer, der er vigtigst for katte, i kød. En af dem er taurin, som er vigtig for en normal hjertefunktion, reproduktion og for synet. Uden tilstrækkelig taurin kan katte få hjertestop, blive blinde eller have svært ved at blive drægtige. En kat skal have 75-100 mg taurin om dagen. Taurin kan findes i bl.a.: Torsk, kylling, svin, lam, okse, østers og muslinger, men findes også i en del planter. Når katten har fået opfyldt sine grundlæggende behov for protein, så kan korn og ris være fine til at opfylde behovet for en kat med stort energibehov, såsom drægtige hunner eller meget aktive katte. Det er umuligt, at producere et tørfoder uden nogen form for kulhydrater, men sørg for at vælg et foder hvor animalsk protein står først i varedeklarationen og er det der er mest af i foderet. Vælg et foder hvor der mindst er 40 % protein (mindst 30 % fra reelt kød), max. 25 % kulhydrater, ca. 35 % fedt, max. 2 % salt. Fedt er en enormt vigtig energikilde, da det indeholder omega 3 og 6 fedtsyrer. Både kød, fisk og hørfrø indeholder omega de vigtige fedtsyrer.

Ud over behovet for et højt proteinindhold i foderet er der andre vigtige, ernæringsmæssige krav for kødædere. I modsætning til hunde kan katte ikke omdanne kemiske stoffer, som findes i gulerødder og andre planter, til A-vitamin. Uden A-vitamin kan katte udvikle alle mulige problemer med deres syn og forplantningsevne. Lever er en meget rig kilde til A-vitamin. Det er meget vigtigt at give den rette balance, da for meget A-vitamin kan medføre smertefulde knogleproblemer. Siden fuldfoder af høj kvalitet til katte kom på markedet, er det sjældent at se svækkende sygdomme forårsaget af for meget eller for lidt A-vitamin. Vælg et foder af høj kvalitet, så du er sikker på at alle kattens foderbehov er opfyldt. Det betaler sig i længden!

Birmaen er en langhårskat, så alle de hår den slikker i sig når den vasker sig, ender i maven. Man kan i dag finde en del række mærker, der har specialiseret sig i at producere fodervarianter med flere fibre og flere olier, så hårene kan blive transporteret igennem systemet uden at sætte sig fast. Her kan bl.a. nævnes Hills Hairball control og Royal canin Hairball. Disse varianter kan med fordel blandes med de mere almindelige varianter indenfor mærkerne. 

Der findes virkelig mange forskellige fodermærker, for mit vedkommende er nogle af de bedste: Hills science plan, Hills natures best, Royal canin, Pro plan, Applaws, Orijen, Acana, Porta 21, Sanabelle, Almo Nature, Eukanuba. Der kan være mange penge at spare ved at købe på nettet på eks. zooplus.de eller zooplus.uk.co.

Barf

BARF står for Biologically Appropriate Raw Food (Biologisk Afpasset Råt Foder) og er baseret på den føde vildtlevende kattedyr spiser i naturen.

Katten er obligat kødæder – dens naturlige kost består primært af animalsk kød og fedt og den har behov for flere essentielle aminosyrer, der kun findes i kød. Katten kan omdanne animalsk protein og fedt til glucose i leveren, og har således ikke behov for kulhydrater i kosten. 


En månedlig kostplan for Barf fodring vil indeholde:


80% kød m. ben og brusk

10% indmad

10% kødben (hvis disse ikke spise helt skal de ikke tælles med i foderrationen)

Man kan godt også give lidt kallun, hvis katten vil spise det

Katten skal have ca. 2% af sin kropsvægt – dvs. en 4 kg´s kat skal have ca. 80 g råt foder pr. dag fordelt på et eller to måltider. Rækkefølgen af foderemnerne er ligegyldig – men variation mellem forskellige kødtyper vigtig.

Tilsæt vitamin/mineral-tilskud og Grizzly Lakseolie.


Mere om dette kan findes på diverse hjemmesider når du søger på google.


Hvorfor Barf: (læs nedenstående af Dyrlæge Lisa A. Pierson, dyrlæge Tom Lonsdale og dyrlæge Elizabeth M. Hodgkins)

http://www.masterpiece.dk/UploadetFiles/10573/25/Katte_obligate_k_d_dere.pdf


Comments